מבנים | עיתון לענף הבנייה

14 תכנון משלים רצועות המשכיות בין הים במזרח למצוקי המדבר במערב: החוף, טיילת החוף, פארק החוף, מבני ציבור ומסחר וחניות, טיילת כביש המלונות ולבסוף רצועת בתי המלון. חתך הטיילת משתנה ומתפתח רצועת הטיילת הציבורית - ממקטע למקטע, בהתאם להקשר הסביבתי, אך פרטי הגמר 4.8 המשכיים. בחוליית הטיילת במתחם החוף, רוחב הטיילת נע בין מ' (מודול הבסיס), דרך מודול רחב יותר המשלב נטיעות, ברוחב של מ', ועד לזליגת הטיילת והנטיעות לתוך הפארק. הטיילת מקורה 8.1 בכמה מוקדים, שבהם משולבים מתקני משחק וכושר. למוקדים אלה תוכנן טיפוס ליניארי של מבנה ההצללה החופי. ספסלים בנויים בקו קשתי רך מדגישים את תנועת הטיילת, מכוונים את תנועת ההולכים בה לחופים, ומספקים מקומות למנוחה ותצפית, גם בשעות הלילה כאשר צללית ההרים זוהרת בחושך. לאחר פתיחת החוף, גילינו צורות שימוש חדשות ויצירתיות של הציבור בספסלים – כמשטחי שיזוף, כשולחנות פיקניק ועוד. כיוון שיצירת צל איכותי במרחב אקלימי זה רצועת חופי הרחצה - היא הכרחית, בחרנו במבני הצללה רחבים וגבוהים שיתנו מחסה ליושבים תחתם, גם עם תנועת הצל הטבעית במשך היום. רצינו לייצר מבנים שצלליותיהם תהיינה בדיאלוג עם הגבעות הירדניות שבאופק, לובן מפרשיהן מדגיש ומחדד את חוויית הצבעים החמים של נופי המדבר ואת גווני הטורקיז של המים, ודרכן המבטים נפתחים אל הנוף. הבחירה העיצובית הציפה שאלות רבות על אופן השימוש במרחב – האם יאפשרו פרטיות? האם יביאו להתפשטות קבוצה בודדת על מרחב צל גדול? האם יעודדו אינטראקציה בין הציבורים המגוונים המגיעים לחוף? לאחר פתיחת החוף, נראה כי התממשה התפישה העיצובית והחברתית של התכנסות בצל, וכי מגוון החופים ואופי ההצללות המשתנה לאורכם, מאפשר למבקרים בחירה מגוונת. ההצללות מחוברות לטיילת בשבילי דקים, לצורכי נגישות. שבילים אלה הפכו לעמודי השדרה של החוף ועליהם מרוכזות מירב הפונקציות השימושיות למתרחצים – מקלחות החוף, מתקני שטיפת הרגליים והעיניים, מלתחות להחלפת בגדים, סוכות המציל ורחבות השהייה הנגישות לנכים. ריכוז המתקנים מאפשר שמירה על מבטים פתוחים ושקט ויזואלי לאורך החוף והטיילת. מציב קשיים אקלימיים והנדסיים רבים: תכנון במרחב ים-המלח, קורוזיה קיצונית ומליחות המעכלים ושוחקים את כל חומרי הבנייה, טמפרטורות קיצוניות וסכנה של יצירת בולענים. בולען נוצר כאשר כיס מלח בקרקע נשטף במים מתוקים והקרקע קורסת. כל שילוב של מתקן מים מתוקים בתכנון נעשה בזהירות מרבית, מקלחות החוף לדוגמה, תוכננו כאשר הזנתן וניקוזן חייב להיות מופרד הרמטית משטח החוף, שבו יש הצטברויות מלח ממי התהום, אשר יכולות לקרוס בשטיפה מתמשכת במי המקלחת המתוקים. לכן, בפיתוח פרטי החוף נדרשנו לבדיקת חלופות רבות של חומרי הגמר, של צורות חיבור לתשתיות הניקוז והביוב ושל אופני התפעול והתחזוקה של כל מתקן. דרך אתגרים אסתטיים, כמו הגנות בטון מסיביות על תחתית עמודי ההצללות מפני פגיעת הקורוזיה בפלטות העיגון, למדנו כי במאבק מול התנאים הפיזיים של המקום, אין תמיד הצלחה או תשובה נכונה ובטוחה. תהליך הפיתוח והלמידה מול אנשי המקום וצוות הביצוע, נמשך בניסוי וטעייה לאורך מהלך הביצוע. דונם, מספק חוויה 20- פארק החוף, ששטחו כ רצועת הפארק - נוספת למבקרים במתחם התיירות מעבר לחוף הרחצה, ומאפשר להם ליהנות בצל מקרבת הים והנוף. תכנון הפארק שואב ממוטיב נוף התרבות המובהק של אזור ים המלח – הגריד החקלאי של מטעי התמרים, כגיאומטריה תלת-ממדית חזקה הנותנת צל ותחושת קנה מידה במרחב. בחירת דקל התמר כעץ מוביל נסמכה על חוסנו, בהיותו העץ היחיד המסוגל להתמודד בצורה מיטבית עם מכלול תנאי הנטיעה הקשים בחוף - מליחות הקרקע, הקרבה למים, השקיה במי קולחין ואקלים קיצוני. הפארק כולל מדשאות פיקניק וערוגות צמחי תרבות ומדבר, ומשלב בגבולו המערבי והמרוחק נטיעות עצי אשל הפרקים, שיזף מצוי ואלה אטלנטית. רצועת הפארק מחברת בין איי התשתיות ואיי המסחר המפוזרים, בשאיפה לאחד את מרחב החוף, ולהופכו למקום פתוח, מזמין, נגיש ונקי ממפגעים. הפרויקט, שהינו הנדסי ביסודו, מכיל אלמנטי ומבני תשתית רבים - קיימים ומתוכננים. בתכנון האדריכלי שמנו דגש על ניקוי המרחב ממפגעים והשקטת נוכחותם של מבני התשתית בעזרת הטמעתם בשטח, תכנונם מחדש בפרופורציות קטנות, ושילובם באופן אינהרנטי במבנים החדשים (כדוגמת מבנה המסעדה). כך, במקום תחנת מ"ר, 600- השאיבה לביוב הקיימת במרכז החוף, אשר שטחה כ מ"ר, 100 נבנה במיקום צדדי מבנה חדש וקומפקטי בשטח של ובגבהים התואמים לפיתוח החדש. , כיום, הטיילת והחופים לאורכה יצרו מהפך בהטבת המרחב לסיכום הציבורי במתחם התיירות בים המלח והחזרתו לציבור. החוף, כחלק של רצף זה, חוגג את המשאב הנדיר שהוא ים המלח, ומזמין את כל פלחי וגווני האוכלוסייה ליהנות ממנו. משרד צוות הפרויקט חל"י – החברה להגנות ים המלח; מזמין: אדריכלית נוף ברברה אהרונסון, אדר' שלמה אהרונסון אדריכלים: איתי אהרונסון, אדרי' נוף אליה שושני, אדר' דניאל שורר, אדר' נוף סבטלנה שירוטה, אדר' איילת בן דוד. אגר' טובה לבינוב; קבלן; י.ד. ברזאני, אמצ שמש; יועצת השקייה: מיכאל מינץ, חברת ניהול הביצוע: חברת אפשטיין; ניהול התכנון: יעקב לבני; קונסטרוקטור: אלכס קול, תה"ל; מתכנן ראשי: אדיר; ˆ בלשה-ילון. מתכנן ביוב ומים: 12 המשך מעמוד פרויקטים בתכנון נוף "דרך המים" מבטים פתוחים לנוף. שלמה אהרונסון אדריכלים 2017 כנס האיגוד הישראלי של אדריכלי הנוף

RkJQdWJsaXNoZXIy NTkzMDY=